Att brygga eget vin

Den som vill vara med om nya smaker och uppskattar vin ska definitivt prova att brygga själv. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och dessutom genom varierande jästekniker och övriga faktorer. Besök Absinthessens 50 ml till 2,25 liter

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom vanligtvis billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är flera som har gastronomisk glädje över att få använda vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många annorlunda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är viktigt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig roligt att upptäcka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.

Dessutom medföljer ofta bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen bespara flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns givetvis en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge från en färdig vinsats. Det ger en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer kunnig kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.