Väsentlig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert samt oechslevikten

I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges många goda tips. Bland annat finns det utförligt beskrivet om viss viktig utrustning. För den oinvigde kan det självfallet vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. I synnerhet är det på sin plats att uppmärksamma hävert och oechslevikten.

För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av två rör, en slang tillsammans med tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att stänga slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel för samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ungefär 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ner ¾ i vinet och sedan ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.

Det är betydelsefullt att jämt göra rent häverten efter tillämpning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan leda till risk att smitta vinet med bakterier. Klicka här för mer info Bordsvattenarom 270 ml ger 135 liter

Stundom sker det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader hett vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha beröring med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och ska vara tillräckligt stort så att oechslemätaren ges plats. En lagom mängd på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Olika frukter och bär utgörs av annorlunda mängder extraktämnen som ju kan skifta utslaget.