Bättre form med Saigonkanel

Vietnamesisk kanel stimulerar ketos

Det är inte bara som smakgivare som kanel kan användas. De som anslutit sig till dieter med begränsat kolhydratsintag, såsom LCHF, Atkins eller Dukan «fårlov» att krydda med kanel, det är en av få helt accepterade smaksättare – en annan frekvent förekommande är vanilj. Vad som har upptäckts via det här är hur kanelen inte enbart är acceptabel, utan till och med en stor hjälp åt personer som strävar efter ketos – och den bästa av samtliga är den vietnamesiska kanelen som är den mest komplexa formen av Kassiakanel, och som ger långt bättre verkning än «den äkta kanelen» Ceylon.

Vietnamesisk kanel – eller Saigonkanel som denna kanelsort ofta kallas – har visat sig slunga in kolhydratsratare i ketos avsevärt kvickt och effektivt.

Även om man upplever sig sträng med sitt kolhydratintag så tycker många LCHF:are att det likväl tar tid för kroppen att gå in i det fettförbrännande ketostillståndet, men ifall man adderar Saigonkanel i sin dagliga diet så ökar insulinkänsligheten och kroppen hamnar mycket fortare i ett ketogent läge.

Saigonkanel är en formfixare för alla

Detta med Saigonkanelens ketosstimulerande egenskaper är givetvis en briljant upptäckt och alldeles rätt i tiden då fler och fler upptäcker vilka goda hälsoeffekter de ges av en ketogen diet. Ketos är det tillstånd som kroppen träder in i när den tömt sitt glykogenlager. För att detta ska inträffa måste man strypa sitt kolhydratintag nästan totalt, vilket innebär att man lever på en diet på främst kött, fisk, ägg, nötter samt ovanjordgrönsaker. Fett är likaså en central del i dessa dieter – allt från smör till olivolja och kokosfett.

Gå ner i vikt med hjälp av ketos

En ketogen diet, som LCHF (Low Carb High Fat), innebär att personer på ett förhållandevis lätt vis når sin idealvikt – den som är underviktig går upp och den som är överviktig tappar kilon. Saigonkanel, som främjar ketos, är därmed en fenomenal hjälp i kampen mot övervikten och mot en bättre hälsa.

Ifall man inte äter i enlighet med en ketogen diet utan istället emellanåt svävar ut med sötsaker och stora pastarätter så hjälper kanelen till på det vis att den tar udden av blodsockertopperna, som tyvärr är en oundviklig nackdel med kolhydratrik kost.

Insulinkänsligheten ökas av kanel – framför allt av Saigonkanel – vilket gör det mer komplicerat för kroppen att hinna spara blodsockret i fettvävnaden innan den förbränns i blodet. Saigonkanel har visat sig kunna förhöja förbränningen av blodsockret upp till 20 gånger det normala.

Saigonkanel för smakens skull

Kanel har ständigt funnits bland våra kryddor, denna bruna bark bidrar till fyllig och mustig smak åt allt från mat till desserter samt drycker av olika slag – ja, det finns till och med tuggummin med kanelsmak! Vi har ätit kanelen för att den är delikat, och framför allt under höst och vinter dyker fantastiska recept med kanel upp. Kanelbullar är en av svensk baktraditions mest älskade recept och en aning kanel på morgongröten, eller morgonfilen/-yoghurten är en äkta klassiker.

När nu kanel visar sig vara så enastående för hälsan och formen, både för lågkolhydratare och kolhydratsätare, så känns det än mer motiverat att krydda med denna väldoftande krydda i tid och otid, upp till fyra gram Saigonkanel kan man inta per dag, utan att äventyra dåliga konsekvenser. För bästa resultat är det alltså Saigonkanelen som måste brukas.