Fettförbränningen kan ökas med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt relaterad med Kassiakanel.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligen stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på många sätt lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns olika vis att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Önskar man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en perfekt start på dagen därför att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF eller Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen gör också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar samt äter kaloririk föda.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man sätter i sig – samt i vilken mängd. Det handlar om allt man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man bör testa sig fram för att finna en dos som är lämplig för en.