Saigonkanel maximerar fettförbränningen

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt relaterad med Kassiakanel.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på flera sätt lik Kassiakanelen, men är samtidigt kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns skilda vis att se till så att det sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av mat med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en perfekt start på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF eller Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet gör när man tränar samt äter kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är viktigt att man har koll på vad man äter – och i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man bör pröva sig fram för att finna en dos som passar en.