Den som är bevandrad i myllret av kolsyremaskiner känner troligtvis till märkena Sodastream och Wassermaxx Båda är ledande varumärken när det handlar om kolsyremaskiner och producerar ganska likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är aningen dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga och användbara produkter till aningen lägre pris.
Idag ägs bägge dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är i själva verket Soda Club och Sodastream exakt samma sak – bara att man marknadsför produkterna under olika namn i skilda länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx däremot marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk samt professionellt nyttjande.
En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man även fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Via denna kran får man därefter sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har också vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt samt fräscht som möjligt.
Det är en någorlunda viktig sak att komma ihåg med samtliga kolsyrade drycker, att ifall vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I varmt vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i bekantskap med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i flera år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde på 1800-talet börja framställa detta på konstgjord väg. På naturlig väg kan man få fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så till exempel mousserande vin och öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är även en väldigt effektiv smakbärare så alla goda drycker blir ännu aningen godare med kolsyra i.
När det gäller vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker skönt på tungan och ger känslan av att man har renat sig. För den skull har flera personer blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från affären. När man efteråt druckit upp sitt mineralvatten så släpar man tillbaka flaskorna till butiken för återvinning.
Om man har en Wassermaxx eller Sodastream hemma så kan man lätt få kolsyrat vatten av sitt eget – betydligt billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin samt påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in ganska snabbt, i synnerhet om det endast är vatten man dricker. Ifall man uppskattar sitt bordsvatten smaksatt så tar det lite längre tid då aromer är rätt så dyra. Dock får man precis den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara komplicerat att hitta på flaska.
När det handlar om vilket märke som är bättre än det andra är det svårt att ge besked. Produkterna är idag så pass lika att det mestadels är en fråga om personlig smak. Wassermaxx faller somliga människor i smaken, medan Sodastream passar bättre åt andra. Handlar det endast om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.