Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?

Flera folk tror att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol alternativt alkohol framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nära nog utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker och smakämnen – och då börjar antagligen nära nog all alkohol som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade alkohol som destilleras med malört och anis, men är också känd för att inneha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i många olika typer.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är nu, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt begagnade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll lite alternativt noll anis, fänkål eller någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en absint förbud sverige.

Det är även några betraktas som “special absint” som är totalt unik samt annorlunda.

Det finns flera legender samt myter runt absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, antagligen på grund av fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Antagligen det är därför det fick så mycket eloge utav bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills några galna folk förstörde allmän andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därnäst.

Ehuru det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer idag i popularitet igen.

Idag när du har lärt dig några spännande information om absinthe, kommer jag bevilja dig själv bestämma om det bara är en annan dryck, eller kanske mer utav en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sej.