Blanda egen sockerfri god likör som har smak av Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av åtskilliga smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak av både kokos samt rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör som har smak av kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare val åt bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en omtyckt likör och blev en given beståndsdel i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från klassisk Malibu? Istället för att bruka riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men likväl 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit successivt godkänt för användning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre alternativ åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras hastigt i kroppen utan att brytas ned. Det innebär att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att mixa den ihop med brännvin som saknar kryddning och som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att mixa essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar med sprit och skakar om grundligt. När flaskan skakats häller man i den resterande mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa vis. För den skull bör blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer bestämt leda till i en oerhört smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att mixa drinkar. Vill man först prova smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det lämpligt att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur snabb processen är. Därutöver skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.