Hundsele är skönare för hunden

En hundsele används istället för ett hundhalsband och innebär, till skillnad från vad flera eventuellt antar, inte nödvändigtvis att hunden i fråga är för oregerlig för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att leda sin hund utomhus än ett halsband är. Hundar kan dessutom få nackskador av vanliga halsband som används fel.

Hundselar kan se ut på massor olika vis och varierar självfallet i både kvalité och pris. Vilken typ av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man äger. Vill man ha en promenadsele åt sin lilla chihuahua så köper man en avvikande sele mot vad den som vill använda sig av en dragsele för sin dobermann gör.

Att gå ut och promenera tillsammans med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är relativt starka också i kroppen, men med tanke på att en hundsele är så mycket skönare för hunden kan det hända att den känner sig mer belåten med en sele och för den skull drar mindre. En del hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en väldigt omtyckt sport bland hundägare, hundar gillar att spåra och lär sig lätt, vilket gör det till en roande sport för både hund och ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden kan springa och spåra obehindrat utan ett irriterande halsband runt halsen. Åt sin spårsele är det effektivt att ha en spårlina så att hunden får ränna tämligen ledigt när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett grandiost mått av entusiasm, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan populära.

Dessutom finns det även dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som måste dra en tyngd efter sig behöver bra stöd för kroppen för att mildra dragningen och en komfortabel sele som inte skaver. Det är oerhört relevant att tänka på att vara noggrann med hundens mått när man köper en hundsele, särskilt en dragsele, eftersom den annars lätt klämmer, gör ont alternativt skaver. En kortpälsad hund behöver dessutom ordentligt med vaddering mellan remmar samt päls.

Dragselar innehåller de klassiska remmarna om bröstkorg och runt bringan, men sedan löper det också remma över dess rygg och runtom dess svansrot, allt för att ge hunden så gott stöd som möjligt. Man kan låta sin hund dra en mängd olika objekt som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av diverse slag. En hund är verkligen en enastående kamrat när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte blott som sällskap utan också som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man självfallet se till att den kommer att passa den hund man avser den för, sedan är det relevant att den är redigt vadderad och trygg nog åt ens fyrbente kamrat. De flesta selar innehåller skinn alternativt diverse polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta ett par hundralappar. Det är en mycket vettig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess hälsa och komfort så är enhundsele ett gott alternativ till obekväma och ibland smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer bara att åtgärda problemet temporärt, så småningom tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Därutöver kan man skada sin vän med ett halsband, vilket man inte gör med en välsittande hundsele.