Saigonkanel och dess effekter på träning

Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt ganska långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan snarare i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man antar, det finns flera olika arter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, samt ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innefattar 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest kända egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes mår gott av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allting att vinna på att addera denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen gör är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade typer som sprutar i sig insulin just för att stimulera sin muskeltillväxt. På lång sikt är det förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel ökar fettförbränningen, som tidigare nämnts, men dessutom stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel varje dag. Dessa effekter har länge ansetts inte vara kompatibla, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Då och då är de enklaste lösningarna de bästa!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel väntas explodera i efterfrågan så raskt folk inser vilken potential den har för så många olika grupper av människor.

Idag kan man handla Saigonkanel på nätet, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en tillförlitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.