Med bra takrengöring så håller man taket och huset friskt längre

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara krångligt. Men man tvingas ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så relevant att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Detta kan medföra betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Yrkesmässig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av jobb. Men det kan vara bra att vara medveten om att man faktiskt kan komma långt med en aning Bensaltensid alternativt Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man även emellanåt (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för hantering av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller handla en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att fördela på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men det här är icke så pass att man kommer att tänka mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit över marken med blandningen som man vill distribuera på taket. Detta medför självklart en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det sedan är dags för högtryckstvätt så tvingas man likaså fundera på hur man sprayar bort den döda mossan och annat lort. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju ej så bra. Följaktligen låter många mossa samt påväxt regna bort.

Tänk på att inbringa god utrustning så att du kan jobba säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kan hända man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får förankring. Ofta varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Klicka här nu för mer detaljer få bort mossa i gräsmattan.

Man kan ju inte säga att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man troligen har en stor tomt samt ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt om man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis spara tid.