Drick mycket vatten när du arbetar

Att det lever åtskilliga organismer på vår jord beror framförallt på att vatten är jordens största beståndsdel. Alla levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är verkligen inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och det vatten fyller massor av skilda funktioner – allt från temperaturregulator till smörjmedel och transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra annorlunda sätt – genom urin, avföring, svett samt utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi vanligtvis är medvetna om och att fylla på vätskenivån är oerhört viktigt. På endast ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan föda, vilket i vanliga fall är flera veckor.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bubbelvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Så klart är det inte vatten enbart i rent vatten utan i närapå allt vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån nog. Experterna är en aning oeniga men om man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man definitivt på den säkra sidan. Om man svettas massor, stressar eller tränar så bör man dricka ännu mer. Man kan inte ständigt förlita sig på att törsten meddelar en när man ska fylla på vätskenivån då törst oftare är en indikator på ett överskott av salt eller socker.

Får man vätskebrist – vilket är en otroligt vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig möjligtvis lite varmare, man blir slö, matt alternativt trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Därefter är det normalt att man får huvudvärk och kanske känner sig lättirriterad. Få människor knyter dessa symptom till vätskebrist och tror vanligtvis att det handlar om riktig utmattning eller att man möjligtvis är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man åter med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är särskilt vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allt som vanligtvis känner man sig slö och ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att tillhandahålla sina anställda med friskt, gott samt lättillgängligt vatten i en attraktiv miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt samt kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Det gynnar självklart både anställda och arbetsgivare på ett kortsiktigt samt långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker mycket kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten minsann skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man själv tillsätter sitt köpta eller hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort kraftig succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma samt goda produkter genom att vara totalt befriade från både socker och sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska som har pumpkork. Den är särskilt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ca 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till det nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon samt persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom åt 150 ml vatten – alternativt en vanlig plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med gott bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med hjälp av Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att minnas det ack så viktiga vattnet.