Soda Stream Design bäst i Soda Streamer test

Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var överlägsen sina andra medtävlande både vad gällde utformning samt användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och kanske är det därför försäljningen av kolsyremaskiner ånyo tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då samtliga trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

sodavatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men också de som själva vill experimentera fram smakligt bordsvatten och läsk. Med hjälp av olika aromer och essenser kan man framställa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är tämligen stort.

Soda Stream gör sina egna smaker, liksom Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så finner man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a utarbeta goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att framställa originalsmakessensen Champis bland många andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob gör goda läskessenser som dock innehåller en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är roligt och att kunna göra det och samtidigt känna att man åstadkommer en prestation för miljön känns skönt. När det gäller smakerna så finns det, som alltid, delade meningar om vad som är godast. Det bästa är att producera sitt eget Soda Streamer test och hitta sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en överdådig attiralj i rika hushåll, men under 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hem. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan handla i dag. Konceptet är någorlunda enkelt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som efteråt släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler handlar egna kolsyremaskiner tillkommer även fler och fler producenter, Soda Stream leder förvisso ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och strider om kunderna med hjälp av skilda designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är exempelvis den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en signifikativ detalj som massor kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer vanligen från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna tillbaka till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så härligt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern absolut låg på topp-fem-listan.