5:2-metoden – en okomplicerad diet att komma igång med

Det är lätt att komma igång med 5:2-dieten! Du behöver inte länsa kylskåpet på frestelser – du får ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter eller lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Endast två dagar i veckan behöver du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du genast verksam med din diet.

Börja med att utse ut en vecka som passar bra för att starta en ny vana. Eftersom fasta, även om den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att välja som fastedagar. Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i inledning, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du påbörjar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska hantera fastedagarna om de visar sig vara jobbigare än du anat. Berätta för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda tips av dem.

5:2-dieten har blivit så omtyckt att du säkert har arbetskamrater som redan har testat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs många recept och ta ut de som inspirerar dig mest. Möjligtvis är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligen känns det mest spännande att prova på nya råvaror som du inte brukar nyttja. Med ett klart upplägg för fastedagarna är du redo att låta 5:2-dieten äntra i ditt liv.

Handla smart. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader samt matspill på en miniminivå. Du kommer att märka att dina vanor dessutom på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du även börja shoppa på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem äta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att äta din sallad. En smaskig sallad är en enastående middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en anpassningsbar diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat då! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en missad fastedag kommer inte att förstöra din diet. Nästa vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Antagligen får du även en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast någorlunda fort.