Upptäck charmen med att brygga eget vin hemma

För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras från saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella separerade processer av vinframställning.


Klicka här för mer info Spritessenser 20 ml till 75 cl

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan också till Italien samt södra Frankrike. Till slut skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som såklart också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan äga rum i våra hem. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom människor tenderar att prova diverse varierande bär, frukter samt juicer. Det ger dessutom chans att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att förstora alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett helt fantastiskt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast förträffligt resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ingående med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och fräsch utrustning väldigt viktigt.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan skilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer brukar få sin egen prägel oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt uppkomma, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett råd är att prova skilda jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser väldigt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.