Spännande att brygga eget vin

Under längre tid har människor uppskattat vin och dess framställning Det finns antika seder av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera anser att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha möjlighet att utröna varierande vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Ifall alla instruktioner följs utförligt så kommer också nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin om vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att pröva att framställa vin på massor olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att checka så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan modifiera vinets smakkaraktär påtagligt. En annan enormt betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan bör man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Länk till mer info Gräddlikörer

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte bör vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en mycket betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.

Stundtals är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar således utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en väsentlig funktion under bryggningens gång. Ett tips är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Notera samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli snopen över vinsmaken i slutändan. Men man bör givetvis inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet ibland och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.