Redskap för hemmabryggning med god kvalitet

Nu för tiden är det någorlunda simpelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är väl nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda redskap. Det finns självklart mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar även hur betydelsefullt det är med hygien. Allting som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara fräscht. Klicka här för mer info Fulstopp koncentrat spädes 30 ggr
All utrustning måste vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allt sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är fullkomligt ofarliga att använda.

För att få bäst effekt ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går även att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara pedant med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det naturligtvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar mycket bra till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer med tanke på att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.