Om vinbryggning och dess råvaror

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. För den skull kan de alltid förvaras djupfrysta för senare användning. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att införskaffa. Varudeklarationen bör noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan ha i åtanke att äppelmust är utmärkt att brygga vin på. Läs mer om Bag I Box Serveringssystem

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.