Lär dig att enkelt brygga vin hemma

Det är inte alls ovanligt att massor folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en spännande bearbetning som genererar möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.

Det allra första steget är att förbereda processen, och att införskaffa ett lämpligt kärl. Fundera dessutom över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara grundlig eftersom det ökar chansen till att få ett bra resultat. Fundera över vilka bär, frukter alternativt juice du vill använda dig av. Det är såklart något som hör ihop med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massor olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det viktigt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren återigen för att inspektera sockerhalten och om mer socker behöver tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Besök Liköressenser 280 ml till 14 x 75 cl
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.