Kom igång med vinbryggning hemma

I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det flertal goda tips och råd på hur man lyckas tillverka spännande viner hemma. Det är en signifikant och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. En del hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en kolossal utveckling inom vinframställningen hemma. Flertal kunskaper och erfarenheter har ärvts av den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Åtskilliga nya ingredienser har därutöver tillkommit på marknaden som bidrar åt att berika vinframställningen. Speciellt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det många hem som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som mening att beskriva vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan även tjäna som bra underlag till diverse vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är minsann roligt att förädla sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt angenäm hobby.

Massor ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har flera resonerat att det då och då är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer utrymme att hälla i mer vin i maten eftersom en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte reflektera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett gott tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flertal människor i bryggarlag. Det kan bli ett utmärkt tillfälle att samlas och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.

Dessutom ger Erlandsen råd om att utförligt förbereda vinprocessen. Det är betydelsefullt att skriva ner alltsammans som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är hygienisk och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli rätt så förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer allt följa i rätt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis en form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara många fel. Tyvärr är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som kanske gick fel.

En annan mycket betydande del i processen är att skriva ner allting som tillsätts och när i processen det sker. Ifall någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt åt att lokalisera vad som eventuellt kan ha gått fel. Klicka här nu för mer info Drinkmixer & Sötning
En bryggjournal kan givetvis funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt utomordentligt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.