Järnsulfat mossa ser till att din gräsmatta blir fin

Funkar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra koll på hur mossan lever och fungerar.

spridardunk

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort till exempel med rivmaskin. Men om man bara river så kan man räkna med att mossan så småningom kommer igen för den är ihållande och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att processa med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en rätt så snabbgående effekt. Det är självklart viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt handla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som icke tycker om det här ämnet.

God teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att förvalta gräset. Om du tycker att det blir för invecklat att blanda järnsulfat med vatten och sedan gå omkring med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du se på ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som dessutom minskar risken för pulver som flyger omkring i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en sorglig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir förtjusande igen. Om du använder dig av rätt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därtill gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten betrakta stor skillnad. Mer info: På den här sajten järnsulfat mot sniglar.

Tänk på att nyttja dig av bra teknik och eventuellt lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett övertag då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön samt förtjusande. Fast det är bra att känna till att man på en säsong kan se skillnad och det ger ju motivation till att fortskrida med omvårdanden av gräsmattan.