Hemmaframställning av vin av Kjeld Erlandsen

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men även jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör exempelvis kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört ingående bok som börjar med att belysa att vin är en gemytlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att finna massor vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man någorlunda kvickt att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär ska naturligtvis vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges även tips på kringutrustning som är bra att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga. Vill Du veta mer Klicka Här Hemkolsyrat & Hemläsk

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis köpa aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att rena vattnet från diverse föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är nog rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.