Fruktbehandling vid vinframställning

När man framställer vin är det betydelsefullt att frukter behandlas på rätt sätt för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör utförligt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan ska rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan inhandla i till exempel järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på drygt 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om genomförbart även dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var noga med att inte förstöra kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att framställa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på omkring 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en unik sort. De bör nämligen endast användas under maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten och skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som därnäst får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Mer information här Mätare och mätinstrument övriga

När cirka ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara noggrann och aktsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten enligt recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de speciellt lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska processa större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man dela nyponet isär och sedan spola med varmt vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär ska behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns även torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Självfallet har webben fått en väsentlig roll då massor beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så sätt får bären svälla upp ungefär 4 gånger sin torkade storlek. Således ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust bör man tänka på att det måste vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ungefär 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket skänker ungefär 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också vanlig fruktsaft kan användas. Dock bör man minnas att om det är ordentligt söt saft ta reda på sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den bara användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör testa att åstadkomma vin med hjälp av maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir separerad.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ner. Blommorna bör kokas sakta under lock till dess de faller ihop. Det brukar oftast ta drygt 3-5 minuter. Därpå måste blommorna pressas redigt och hällas med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin alternativt 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.