Vietnamesisk kanel – om du vill öka muskelmassan och reducera kroppsfettet

Saigonkanel hjälper både för viktminskning och muskeltillväxt

Vad mer än Saigonkanel kan stimulera både tillväxt och förbränning? I regel går dessa två inte hand i hand, men den vietnamesiska kanelens säregna egenskaper gör det möjligt. Den som önskar bli av med överskottsfett, men samtidigt främja muskeltillväxt kan dra rejäla fördelar genom ett dagligt intag av upp mot fyra gram Saigonkanel.

Saigonkanel och viktminskning

Vad Saigonkanelen innebär åt viktminskningen är att den ökar insulinkänsligheten vilket får kroppen att slappna av i sin insulinutsöndring. Detta leder i sin tur till att cellerna absorberar glukosen i blodet långsammare – med andra ord så får man mer tid på sig att förbränna energin på ett jämt sätt innan den lagras i fettcellerna.

Om man å andra sidan tränar mycket så vill man ju att energin ska absorberas raskt, och här får kanelen en annan roll – den öppnar då upp cellerna för upptagning av glukosen och musklerna växer – processen påminner om insulinets funktion, som ju är satt på semestermode av samma kanel.

Skilda typer av kanel

Det finns tre huvudtyper av kanel:

• Ceylonkanel

Denna kanel kallas vanligtvis för äkta kanel, den har ljusare kulör och mildare arom än Kassiakanel, dessutom är den sprödare och därför lättare att omvandla till pulverform. Ceylonkanel växer fritt i Asien och odlas i Afrika och Sydamerika. Kumarinhalten är lägre i Ceylonkanel, men det är även halten av kanelaldehyd som är det verksamma ämnet med alla hälsofrämjande egenskaper.

• Kassiakanel

Kassiakanelen växer fritt i sydöstra Kina, på Java och Sumatra och kryddan som är så frekvent förekommande i våra kök utvinns från trädets bark. Kassiakanel har starkare smak än Ceylonkanelen.

• Malabarkanel

Denna kanelsort, som kommeer från kustområdet i Indien med samma namn, är inte speciellt ordinär på marknaden.

Saigonkanel är tätt besläktad med Kassiakanel, dvs en kanelaldehydladdad, smak- och färsgstark kanel som trumfar den vanliga Kassiakanelens egenskaper tämligen rejält. I essentiella oljor av Saigonkanel återfinns en 25 %-ig halt av kanelaldehyd. Det gör denna kanelsort till den mest kostsamma på marknaden, men även den tydligt ultimata kvalitetsmässigt.

Vill man satsa på att bättra formen med kanel så får man helt klart bäst utfall med vietnamesisk kanel.

Saigonkanel

Kärt barn har många namn och det gäller även för denna kanelsort som har sitt påbrå i Vietnams högland. Vanligtvis kallas vietnamesisk kanel för Saigonkanel, antagligen för att det är ett kortare, enklare namn att memorera och använda sig av i såväl tal- som skriftspråk, men sanningen är att denna fantastiska krydda faktiskt växer i centrala Vietnamn, relativt långt från den sydliga staden Saigon. I sitt hemland är Saigonkanelen en obligatorisk ingrediens i nudelsoppan Pho.

Kanel är smakligt i mycket!

Den som önskar introducera ett dagligt standardintag av Saigonkanel måhända undrar hur kanelen äts på bästa sätt. Det finns mängder av maträtter vari kanelsmak passar, t ex vanlig köttfärssås, köttbullar, olika köttgrytor samt i soppor. Att kanel är gott till desserter vet vi väldigt väl – säg kanelbullar och alla förstår! På gröten, i yoghurten och även i glass är det riktigt gott med kanel. Man ska heller inte underskatta kanelsmaken i drycker såsom kaffe och te och ifall man tränar kan det vara trevligt med lite Saigonkanel i proteinshaken, prova och se!