Vad klär du ut dig till när det är maskerad?

Vad klär du ut dig till när det är maskerad? Det är flera som längtar efter maskeradtillfället och finner det otroligt trevligt att klä ut sig. Det är synnerligen ett tillfälle då man får leva ut en dröm och får kliva in i rollen som någon annan.

En del går in mindre för att klä ut sig medan andra lägger ner otroligt mycket tid. Det är inte helt sällsynt att det på maskerader utdelas ett pris till den som är bäst utklädd. Tack vare en sådan uppmuntran väljer allt fler att faktiskt lägga ner mer tid på att klä ut sig. Det som är extra skojsamt med maskerad är att många blir väldigt kreativa och uppfinningsrika. Det är roligt att få visa upp vad man klätt ut sig till.

Det är inte sällsynt att maskeraderna har annorlunda teman, men det finns också de som inte har något tema alls och man tillåts klä ut sig till vad man vill. Ett typiskt tema som vi är väl bekanta med här i Sverige är skräck som förknippas med Halloween.

Finns det någon härkomst kring maskerad? Faktum är att man redan under forntiden ägnade sig åt någon form av maskerad. Dock var maskeraden mer än blott en fest. Det fanns nämligen även ett skrockfullt syfte att skrämma bort onda andar som kunde tillföra med olycka i tillvaron. Festdeltagarna klädde sig i otäcka masker eftersom man trodde att det skulle ha skrämmande effekt. Maskeraden liknande en ritual och man dansade i stora rytmiska rörelser.

halloweendrakter

En annan typ av tradition som förekommit är att man placerat masker över ansiktet på döda anhöriga i samband med ett sista farväl. Man trodde att den avlidne på så sätt skulle få färdas ostört från onda demoner mot dödsriket.

I byar och städer under antikens dagar kunde det vara vanligt att invånarna hängde upp otäcka masker i träden. Syftet var såklart också här att skrämma bort onda makter. ögonmask maskerad Man vill att fastigheter och ägor skulle skyddas från olika typer av olyckor.

Vad som blivit kvar av det historiska arvet är vad vi idag kallar för maskerad. Idag är de rituella och skrockfulla inslagen borta och nu är det endast en renodlad fest. Genom alla tider har människor tilltalats av att agera på ett sätt som man vanligtvis inte gör. Man känner sig helt plötsligen modigare och vill amplifiera karaktären man har klätt ut sig till. Faktum är att man ju kan utföra handlingar som man inte behöver ta sitt fulla ansvar för.

Ur ett historiskt synsätt är det inget nytt fenomen. Det finns exempel då folk inom skilda samhällsklasser temporärt tagit dig an en roll inom en annan samhällsklass. I Venedig under medeltiden kunde fattiga och rika människor byta kläder med varandra och dessutom härma varandras beteenden under maskeradliknande tillfällen.

I Sverige är vi som sagt bekanta med Halloween som är en väldigt omtyckt tillställning som firas 31:a oktober på åtskilliga håll i världen. Traditionen härstammar från Irland och delvis Skottland men fick relativt tidigt fäste i USA. Det var nämligen irländska immigranter som anlände till USA under hungersnöden på 1800-talet. De tog med sig och introducerade traditionen.

Normalt förknippar vi Halloween med att barnen klär ut sig i förfärande utstyrslar och skrämmer slag på grannarna i kvarteret. Den som vill undfly bus gör rätt i att ge barnen godis. Dock är Halloween inte bara för barnen utan även vuxna gillar att klä ut sig.

Lustigt nog kom Halloween relativt sent till Sverige. Det var först under 1990-talet som traditionen fick en explosionsartad verkan här. Sedan dess har Halloween bara blivit allt mer omtyckt. Det märks väldigt tydligt i hobbybutiker. Eftersom utbudet av maskeradtillbehör, dräkter, masker, smink m.m. har ökat avsevärt. Idag klär vi dessutom ut oss väldigt avancerat, och det är främst sminkningarna som blivit mer detaljerade. Det beror på TV och film låter oss inspireras i allt högre utsträckning.