Underhållsfasen

Den sista fasen under Atkinsdieten kallas för underhållsfasen, vilken är meningen att vara ihållande livet ut. Den som är i underhållsfasen ska kunna parera eventuella viktsviktningar genom att justera med mer eller mindre kolhydrater i sin kost. Det kräver sinne för precision vilket man förväntas ha utvecklats och lärt sig kontrollera under de föregående faserna.

I underhållsfasen är det betydelsefullt att välja kost med ett lågt GI-värde för att kroppens procedur av bearbetning ska bli så låg som möjligt. I de föregående faserna hålls ju dock ett helt annat tempo vad gäller kroppens bearbetning.

Underhållsfasen kräver mycket disciplin. Eftersom livet överlag har sina upp- och nergångar så kan våra förutsättningar för att upprätthålla vår ideala vikt ändras. Till exempel kan mental ohälsa påverka hur vi tar hand om våra kroppar. Ifall vikten börjar öka igen så har bantaren självklart möjlighet att börja om med induktionsfasen igen, vilket inte är alldeles sällsynt. Underhållsfasen medför nya kostvanor som de föregående faserna ska lära kroppen att acceptera.

Många tror att underhållsfasen begränsar frosseri samt njutning av viss kost helt å hållet. Det är inte riktigt eftersom Atkinsdieten i underhållsfasen ger svängrum åt personer att unna sig godsaker, men självklart är det på bekostnad av att man ska kunna parera viktsviktningar. Kanontips Faktum är att man redan i de tidigare faserna kan unna sig en del godsaker som man föredrar, men i underhållsfasen bör man ha lärt sig sin kropps exakta begränsningar för att klara av att upprätthålla en permanent idealvikt.

Atkins förespråkar dessutom träning som en parallell process för de som är i underhållsfasen.