Spårhunden – enormt fokuserad och skärpt

Den hund som tränas i spårning kallas för spårhund. Detta är en hundsport som blir allt mer omtyckt i Sverige, mycket för att hundarna tycker att det är hemskt skojigt att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att praktisera själv och är man riktigt ambitiös så kan man också tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar evigt på sin flockledare och har man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden önskar göra sin flockledare tillfreds och lycklig vilket medför att det i regel är relativt smidigt att inöva en hund, så länge det görs på korrekt vis. En spårhund bör tränas av en som vet hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig via diverse spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en fantastisk upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så ska den få tämligen fria tyglar att leta efter var den känner spår. Detta medför att hunden behöver en lång lina att ränna i, istället för ett koppel, och en rejäl sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man ska tänka på är att hitta en hundsele med bra passform efter exakt din hunds mått, samt att den ska vara gjord i sköna och slittåliga material. En ordentligt bra spårsele kan man ha glädje av i flera år, så det är intelligent att investera i något riktigt enastående.

Till skillnad från dragselen så är spårselen vanligtvis mer enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger kring dess bröstkort, sedan finns det ännu fler remmar som går över ryggen och kring hundens svansrot. Oftast sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen vid svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har bara remmar över bringa och bröstkorg men kan ändå komma diverse modeller med mindre skillnader.

En spårhund tenderar att älska sin sele med tanke på att den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det besvärligt att upprätthålla denna hobby, men närapå alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på rätt vis. En hund måste ständigt undervisas med mycket klara direktiv och massor av uppmuntran.

Det finns många oliks saker som man kan utföra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr och agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de brukar anse är otroligt skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre för somliga sporter än andra. Border Collies är t ex enormt duktiga på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky vanligtvis är bättre på att dra objekt efter sig. Klicka för hundprodukter

När det gäller jakt så är en drever ofta otroligt bra och en blodhund brukar bli en oerhört duktig spårhund.