Så förhindrar du ID-kapning – kostnadsfri e-bok

ID-kapning är ett växande bekymmer i samhället. Att det har blivit allt vanligare beror främst på att vi i allt större utsträckning lagrar vår information på internet. Är vi inte tillräckligt aktsamma så kan enorm skada uppkomma. Det är givetvis en enorm risk för de som enbart använder ett enda lösenord för alla sina inloggningar. Det är ogenomtänkt och tyder på att problematiken runt ID-kapning inte tas på allvar.

För att förhöja seriösiteten krävs naturligtvis en större medvetenhet om ID-kapning. Det är ett rejält bekymmer och det drabbar inte bara andra. Det kan lika gärna drabba dig nästa gång.

För att undvika att drabbas kan det troligen främja att försöka tänka som bedragarna och vilka möjligheter som finns. Ju större medvetenhet desto mer insikter om bedragarens förfarande. Ett bedrägligt beteende kan ju faktiskt uppvisas på många skilda sätt.

Att mista sitt kontokort för att sedan upptäcka att det blivit tömt därför att det inte spärrades i tid är en sak. Det handlar om en relativt påtaglig vårdslöshet. Att sedan en omfattande del av samtliga butiker varken kräver ID eller PIN-kod vid köp är beklagligt. För att inte tala om vad en bedragare kan åstadkomma på nätet med kontokortets kortnummer.

Mer lömska bedrägerier kan utföras när bedragren dessutom kommer över mer uttömmande känslig information. Det kan till exempel bli fullt genomförbart för bedragaren att teckna ett lån i offrets namn. Har offret en god kreditvärdighet kan det handla om ganska rejäla summor. Bedragren för vanligtvis över pengarna till många olika konton, i flera led och via så kallade målvakter. Det är inte alls säkert att polisen framgångsrikt kan klara upp brottet.

Och den som råkar ut för en sådan omfattande kapning bör ha en god försäkring för att inte löpa risk att bli skuldsatt under väldigt lång tid. Oftast erbjuder försäkringsbolagen specifika försäkringar mot just ID-kapning.

Hur lyckas bedragren komma över privat information då? Som tidigare nämndes så är en vidöppen dörr på webben en stor tillgång för ID-kaparen. Men det finns även mer klassiska tillvägagångssätt för ID-kaparen. Att till exempel vittja brevlådor brukar kunna bidra till relativt gott resultat.

En del bedragare lyckas dessutom göra en justering av offrets adress, vilket innebär att bedragaren i lugn och ro kan gå igenom offrets post i jakt på ändamålsenlig information. Inte sällan tar det många dagar innan offret faktiskt upptäckt att det skett en adressändring. Det vore ju nämligen inte osannolikt om det inte skulle dyka upp någon post på några dagar.

Det finns en väldigt informativ bok i ämnet som heter ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”. Det är en kostnadsfri e-bok som finns tillgänglig genom de flesta bibliotekens e-tjänster. Boken är full med olika tänkbara scenarier som man kan råka ut för. Men framför allt innehåller boken upplysningar om sådant man bör tänka på för att motverka att bli utsatt för ID-kapning.

Boken är så pass betydelsefull att alla bör läsa den. Framför allt för att förhöja medvetenheten kring ID-kapning och att insikten av att vara vaksam kan spridas vidare till andra människor. Det är betydelsefullt för att på sikt öka tryggheten i samhället.