Rengör ditt silver naturligt med natriumkarbonat

Natriumkarbonat, vars formel är Na2CO3, är ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat släpper ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Substansen är harmlös vid kontakt med huden, men kan orsaka retning i ögonen. I låga koncentrationer är det heller inte giftigt att förtära natriumkarbonat.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett tämligen grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform åt tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används mycket i glastillverkning, för kemisk bearbetning samt i tvåltillverkning.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men det kan också tillverkas. Det finns stora fyndigheter i till exempel USA, Botswana, Kina, Mexiko, Indien, Sydafrika samt Turkiet. Vid tillverkning av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat passar utmärkt för rengöring av tyngre smuts. Dock är det något frätande så det rekommenderas att använda handskar och skyddsglasögon. I vanligt tal brukar natriumkarbonat även kallas tvättsoda som emellanåt kan finnas att inhandla i dagligvaruhandeln.

Annars finns det ofta i färgaffärer och kan då även kallas målarsoda. Vid sökning på nätet efter t.ex. vart kan man köpa natriumkarbonat
hamnar man oftast på hembryggning.se som har ett jättesortiment natriumkarbonat. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande.

Det finns även goda förutsättningar att få rent silver med hjälp av natriumkarbonat. Innan man påbörjar processen bör man tänka på att rengöra silvret noga. Det får inte finnas någon smuts eller fett kvar. Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål och häller på kokanade vatten ihop med natriumkarbonat.

Det silver som sedan ska rengöras doppas ner i skålen så att det kommer i direkt kontakt med foliet. Det börjar bubbla omedelbart men det slutar efter ett tag. Det brukar vanligen ta några minuter. Beläggningarna på silvret ska nu ha avlägsnats. Ta därnäst upp silvret och skölj av det med kallt vatten och torka och gnid med en trasa.

Processen är verkningsfull på så vis att silvret inte slits på samma sätt ifall putsmedel hade använts. Det beror på att silvrets beläggning som utgörs av silversulfider omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Det blir med andra ord till gas. Se för den skull till att lufta ordentligt ifall det är hårt oxiderat silver som ska behandlas.

En varning bör dock utfärdas för att processa nysilver tillsammans med natriumkarbonat. Försilvring som möjligen riskerar att vara genombruten genererar då mörka fläckar.