Pröva ny smakrik sockerfri liköressens med smak av anisette

Smaken av anisette baseras på kryddan anis som började odlas i Sverige under 1300-talet efter att den hämtats från trakter runt medelhavet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat till likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är ofärgad men har brist på inslag från lakrits som generellt brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis väldigt mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Klicka Här för mer info

Likör som har smak av anisette utgör en förtjusande sammansättning av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att exempelvis diabetiker får det tufft att njuta till den grad som de förtjänar.

För den skull har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är drygt 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär dessutom att ingen energi tillförs och följaktligen påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt ringa mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Sedan fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Sedan fyller man upp flaskan med återstående sprit och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så simpelt och utöver att den sockerfria Anisettelikören blir ofattbart god så går det därtill fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.