Kan man dra allt socker över en kam?

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.

Det finns många olika sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte hälsosamt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ungefär 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i massa skilda livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera skilda namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar enbart ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Noll kalorier och inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och äger likadan granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men totalt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, totalt kolhydratfria, skänker enbart sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger endast sötman.

Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp kvickt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkan vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.