KALCIUMKLORID är ett salt som både avfuktar samt smaksätter

Många fördelar samt effekter när du nyttjar detta salt. Man utnyttjar saltets avfuktande effekt bland annat för att avfukta ett förråd eller i båtar som ska vinterförvaras på land. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.

väldens

Skapa en egen torrboll som har kalciumklorid och få effektivavfuktning.

När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. Somliga tror att vanligt vägsalt går att använda, men det gör det inte. Vanligt vägsalt består av natriumklorid och det blir inte en bra torrboll.

När det är dags att avfukta på ett effektivt sätt är det kalciumklorid eller magnesiumklorid som är de rätta alternativen. Till en bra torrboll går det åt rätt mycket salt, så då gäller det att man kan få ett bra pris på saltet.’ Ett tips är att du ska söka på webben efter saltet då den mängd vi talar om kan bli svår att hitta och vara alldeles för dyr

Den hemmagjorda torrbollen kan vara ett tygstycke i vilket man häller i omkring 10 kg salt för att sedan binda ihop till en slags kula som man kan hänga upp. Kan vara en bra idé att ställa en hink under bollen för att samla in eventuellt vattendropp. En annan variant kan vara att placera ett durkslag i en hink och sedan fylla på med salt.

Kanske måste det utrymme du vill avfukta ha flera torrbollar för att få en effektiv avfuktning. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.

Kalciumkloridsalt utnyttjas dessutom så som smaksättare.

Det är ett naturligt krav att kalciumklorid som används vid all livsmedelshantering måste vara av livsmedelskvalitet.

Se då till att saltet har beteckningen e509. Detta salt är ett av de saltaste salt som existerar och det har lite olika användningsormåden. Som bryggsalt används det vid ölbryggning.

Att ölet upplevs som saltare efter denna tillsats är naturligt men det ger också ölet en bättre balans och stabilare smakupplevelse tack vara kalciumet. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. Genom att söka på Internet hittar man förmodligen saltet till de lägsta priserna men med bibehållen bra kvalitet.

Saltet kan du hitta online på sajter som hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller kanske på Tradera.