Hundselar i varierande material och kvalité

Hundselar finns det idag en hel uppsjö av, för olika ändamål samt behov. Man brukar kunna fördela selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele samt dragsele, men därpå finns det dessutom selar som helt enkelt fungerar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband funkar skapligt på flera hundar, men man ska veta att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte speciellt härlig att bli dragen i halsen vilket kan göra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att undkomma sitt halsband. Med hjälp av en sele blir det både smidigare att manövrera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar för spårning, så kallade spårselar, används när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket folklig hundsport som engagerar flera människor och hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar utgöra en kraftig rem som går omkring hundens bröstkorg och en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den väldigt entusiastisk och för den skull kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att rusa omkring förhållandevis fritt.

Det finns även behov av skickliga spårhundar inom polisen och i en del regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan hjälpa polisen att ta fast brottslingar på rymning alternativt narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den består av ytterligare remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar arbetar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man verkligen har en hundsele som passar hunden utmärkt. En dragsele ser ut som en spårsele men har också remmar som löper under hunderns rygg samt runt dess svansrot. Ofta finns haken för dragkopplet baktill, intill svansroten, men i vissa fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man använda till en rad olika ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men även särskilda cyklar. Hundintresset är brett i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar har en viktig funktion. Att cykla runt på somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för unik inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används även till ledhundar som assisterar äldre och funktionshindrade människor i samhället.