Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med mängder av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i många olika kontexter. Och skilda sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart även all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hem. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är tämligen lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för svårt. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självförtroende precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det lockande att man kan spara någorlunda mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att oupphörligen utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer hela tiden åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Speciellt påverkar somliga nya tillbehör vin så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se också till att ingående skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Därutöver ska all utrustning kontrolleras ordentlig innan användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning. Den finns till exempel på allt-fraktfritt . se samt på hembryggning . se. Samt går att låna totalt gratis på biblioteken som en ebok.