Förkylningstider? Då är det hög tid att plocka fram dina små flaskor med eteriska oljor.

Det finns en direkt koppling som de flesta inte känner till, att dofter och lukter kan påverka vår hälsa positivt. Om du vill minska förkylningsrisken under den period på året den grasserar som värst ska du använda dig av eteriska oljor att desinficera luften. Eteriska oljor hämtar sin doft från den växt de extraheras från.

ekologisk

Ganska vanligt är att olja utvinns ur olika frön eller blommor, men det kan även utvinnas ur rötter. Oljornas dofter används som de är eller i fallet med aromterapi för att ge ökat välbefinnande och hälsa. Det går att använda oljorna i matlagning som doft och smaktillsatser men vanligare att de används till godis.

När det börjar bli förkylningstider är det bra att ha lite eteriska oljor hemma.

När din näsa är täppt önskar du att du haft lite väldoftande oljor till hands. Varje eterisk olja har en specifik doft som du kan välja själv efter ditt humör och gärna på vintertid med levande ljus och en aromatisk olja. Alla oljor har olika dofter som du kan välja efter årstid, humör och väderlek men olika dofter kan uppfattas helt olika av olika människor.

En eterisk olja som avger en doft av pepparkakor kanske kan verka uppiggande på någon som just drabbats av en svårare förkylning.

När näsan är täppt och livet känns eländigt kan säkert lite eukalyptus olja pigga upp humöret och ge lite välbefinnande. Om du häller några droppar eteriska oljor i vattnet du brukar spraya dina blommor och krukväxter med och puffa detta vatten för att få ett väldoftande hem. Några dofter till som kan vara värt att ha hemma är mint, citron och pepparmint i förkylningstider.

Lär dig mer om aromaterapi med eterisk olja hemma

Bli ett proffs hur du kan använda eteriska oljor för att ge andra och dig själv en välbehövlig och skön aromterapi. Det enda man behöver för äkta ekologisk hudvård är en bra bas-olja och så den eteriska olja som man föredrar. Klicka på denna länk nu för mer information. Prova att massera med doftoljan för att minska muskelsmärtor och även huvudvärk.

Olika eteriska oljor kan ha vitt skilda egenskaper som kan påverka resultaten vid aromterapi, lär dig dessa först. Det är tre eller fyra dofter du alltid bör ha hemma; Lavendel, rosmarin, jasmin och även pepparmint. Det går alldeles utmärkt att blanda olika dofter, men gör det i små mängder i början.

Man kan använda oljor som pepparmyntsolja och jasminolja som massageolja eller i badet. Alla aromoljor är koncentrat så före den appliceras på hud ska den spädas ut med en basolja. Dosera rätt så den etersiska oljan är ofarlig.

Doftoljor kan köpas på lite olika sätt.

Är man inte helt säker kan det vara en bra idé att provsniffa en doft. En del eteriska oljor med dofter som lavendel, rosmarin och jasmin är annars så kända så de behöver inte provluktas. Att handla online kan oftast ge de bästa priserna.