Fettförbräningsläget ketos samt dieten LCHF – Low Carb High Fat

Finna formen med LCHF – snabbare än Du tror

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till En aning kolhydrater samt mycket fettvävnad. Det är en diet som har fått väldigt mycket publicitet de senaste åren samt det finns väldigt starka läger både för samt gentemot denna diet. De som är för LCHF anser att man hittar formen snabbt, blir mer balanserad i humör och ork, samt får goda data på hälsokontroller.

Nejsägarna anser att det är vansinne att äta så mycket fet kost som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats visa. Tvärtom får många bättre värden på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat. Vill Du veta mer Klicka Här

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen hitta ett eller bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner och kroppen försätts i ett läge som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd och man kan förlora mer fettmassa än före, fastän man ännu äter normalt med energi.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fisk, feta såser samt ovanjordgrönsaker och inte behöver kalkylera kalorier, men likväl gå ned till lagom kroppsmassa. Är man underviktig brukar man istället gå upp i vikt så dieten matchar allmän samt leder till att man hamnar på en hälsosam normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan positiv bieffekt av att exkludera kolhydrater är att ett ev sockerbegär alternativt – beroende försvinner. Det kan ta ett tag, allt från en vecka upp till en månad, men när man uppgått i balanserad ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en klassisk kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen genast bekämpar).

Man slipper gå sylten på LCHF, man äter 2-3 mål mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men absolut inte heller hungrig. För somliga kan detta vara svårt att mäta, man kanske har haft ett vridet förhållningssätt till mat samt mättnad under många år, men bara man stå sig ut så hittar man snart balansen.

Slipp räkna kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis kombinera LCHF och kaloriräkning, särskilt om man bara har ett litet antal estetiska kilon att bliva av med, men man får inte förgå 1200 kcal per dag samt 70 % av energin man tillför kroppen skall vara fett, eljest kan kroppen inträda i svältläge samt försöka hålla kvar fettet istället för att med lugn befria det ifrån sig.

En klassisk LCHF-frukost innehåller bacon och ägg, alternativt en enorm laddning grekisk yoghurt med lite nötter alternativt frön på. Vill man så kan man smaksätta sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- samt kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad och banan samt gör yoghurten mer som en smarrig efterrätt än en frukost. För sötma kan man använda sig av Stevia (lite besk lakritsbismak) alternativt Sucralose (klart bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier alternativt kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att beställa på www.allt-fraktfritt.com.