Erytritol

Erytritol – ett enastående sockersubstitut

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron och druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är för den skull lämpligt för den som vill äta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullständigt naturlig.

Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt gentemot vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri effekt som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol mycket bra åt diabetiker.

En uppenbar styrka med erytritol Sötningsmedel är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de enbart partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i dryck med tanke på att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under många olika varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därtill som en antioxiant.