Erytritol – ett naturligt kolhydratämne
I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat via urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker förvandling och det blir erytritol, enligt en alldeles okonstlad process.
Ämnet är väl lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar därjämte som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans vanligt socker innehåller 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att ge upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld verkan och den påminner en del om samma kylande effekt som xylitol och mentol har.
Erytritol är särskilt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.
Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir bara delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.
En konstig omständighet kring erytritol är att ämnet inte får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.
Ifall man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns olika varumärken som består av erytritol Sötningsmedel. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt utmärkt. Alla godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.