Den andra och långa fasen av Atkinsmetoden – viktminskningsfasen

Efter den otroligt tuffa induktionsfasen har det blivit dags att ta klivet in i viktminskningsfasen Självfallet förutsätter viktminskningsfasen att bantaren faktiskt tagit sig igenom induktionsfasen därför att det är relevant att faserna följs i rätt ordning. När man däremot har tagit sig igenom hela dieten kan man lättare hoppa mellan faserna ifall man inte skulle förmå bibehålla en balanserad vikt.

När man börjar banta enligt Atkinsmetoden och har som målsättning att genomföra dietens samtliga fyra faser är det betydelsefullt att man verkligen har bestämt sig för att banta. Om motivationen är dålig finns nämligen en risk att vikten kommer växla alldeles för kraftigt upp och ner. Det är verkligen inte bra för kroppen och brukar i slutändan generellt leda till en viktökning.

Från induktionsfasen till viktminskningsfasen så bör det ta ungefär 2 veckor. Viktminskningsfasen i sig kan vara i upp till sex månader beroende på skilda människors förutsättningar. Eftersom induktionsfasen är extremare så innebär det att viktminskningen inte händer lika drastiskt i viktminskningsfasen. En del kan tillfälligt tappa lite motivation när man ser ett försämrat resultat. På det stora hela fortsätter man dock gå ner i vikt men bara i långsammare tempo.

Kroppen skulle inte orka rasa i vikt som under induktionsfasen under en längre tid. Dock kan en del utan bekymmer välja att fortsätta i induktionsfasen något längre än 14 dagar. Flera gläds över att gå ner 2- 4 kg under induktionsfasen, vilket är den främsta anledningen till att man håller sig kvar längre innan man går över till viktminskningsfasen.

Många som träder in i viktminskningsfasen beskriver en lättnad då de inte längre måste hålla överdriven koll gällande kolhydratintaget. Viktminskningsfasen varar oftast förhållandevis länge och tanken är att man ska hitta sin kropps egen gräns för kolhydratintag. För vissa tar det längre tid än för andra att finna balansen. Exakt hur lång tid det tar är individuellt och beroende av en mängd olika faktorer såsom ålder, kondition, hormonstatus samt ämnesomsättning. Följ länken för mer fakta Därtill påverkas många av dessa faktorer av arv.

För att uppnå sin idealvikt måste man således oerhört sakta stegra sitt kolhydratintag för att få reda på sitt gränsvärde. Tanken är att viktminskningen så småningom ska stagnera och att man ska tappa i vikt bara till dess den punkten är uppnådd. Viktminskningsfasen är en givmild fas på så vis att man får höja sitt intag av kolhydrater med 5 gram per vecka. Från induktionsfasen tillåtna 20 gram om dagen så får man efter 2 veckor i viktminskningsfasen äta cirka 21, 5 gram om dagen.

Det är enligt somliga en ganska ringa höjning men det är heller inte meningen att Atkinsdieten ska gå fort med tanke på att man ska ställa om sina matvanor. Det är en procedur som förhoppningsvis kommer leda till att man håller vikten ur ett långsiktigt perspektiv. Ökningen av kolhydrater i viktminskningsfasen pågår till dess man finner sin personliga punkt där man varaktigt håller vikten stabil.

I viktminskningsfasen kan man på allvar börja variera sin kost mer och laborera utifrån egna preferenser. Ett gott tips är dock att öka intaget av grönsaker till en början. I viktminskningsfasen är det dessutom tillåtet att dricka viss mängd alkohol, vilket det alltså inte är i induktionsfasen.