Betydelsefullt att tänka på vad man äter när man går på Atkinsdieten

Självfallet är det en styrka att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Självklart finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och i synnerhet dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och dessutom fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.

Cirka 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.

En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter samt producenter. I mataffärerna finns därför mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i exempelvis yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men ska reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens annorlunda GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. För den skull är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado samt fisk.