Att vara rookie med LCHF

LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca En aning kolhydrater och mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när människor drog ned på socker, öl, bröd och andra kolhydrater så tappade de i kroppsmassa ganska snabbt. Mer Info HÄRLCHF-dieten enligt Bantings modell glömdes bort under centrum av 1900-talet samt man började koncentrera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men folk gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av mycket av goda maträtter som är rika på äggviteämne och – före allt – fett. Det är ovant för människor som försökt gå ner i vikt fordom att abrupt måste lägga till en mängd feta rätter i sin mat, fettet som man fordom trott var den vackra figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fettvävnad hela tiden delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra fördelning ser ut ca såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta gäller alltså för normal LCHF, varken superstrikt eller en aning mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att ligga på får man prova fram, men för att snabbt gå ned i vikt är det bra att äta så lite kolhydrater som är genomförbart, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I begynnelsen kan det kännas häftigt att avsäga sig livsmedel som tidigare fyllt ens måltider, som makaroner, spagetti, bröd, potatis, rotfrukter – och godis förstås. Vad lägger man nu bredvid köttet? Och hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man dricka i själva verket?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och några rutor mörk choklad då och då. Den som absolut undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både bra samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets sortiment finns oxå kaffearomer, gräddaromer samt et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta fet yoghurt och vipsad grädde med och tillsammans med en alternativt två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.