Anisette – en sockerfri liköressens från Gert Strand AB

Smaken av anisette baseras på kryddan anis som började odlas i Sverige under 1300-talet efter att den hämtats från trakter runt medelhavet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad beträffar spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är färglös men har brist på inslag av lakrits som generellt brukar ingå i anisbaserade smaker. Däremot påminner anis oerhört mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Mer information här

Likör som har smak av anisette utgör en förtjusande kombination av alkohol samt sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket innebär att till exempel diabetiker har tufft att njuta till den grad som de förtjänar.

Därför har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen härstammar från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är ungefär 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det medför även att ingen energi tillförs och för den skull påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligtvis tillsammans med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En oerhört liten mängd av liköressensen bidrar till en omfångsrik smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därefter fyller man upp 3/4 med alkohol och skakar. Därpå fyller man upp flaskan med resterande alkohol och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så enkelt och förutom att den sockerfria Anisettelikören blir fantastiskt god så går det därjämte snabbt. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.