White Cacao – liköressens

Gert Strand AB lanserar en ny spännande sockerfri liköressens som heter White Cacao (vit Cacao). Färdigblandad likör får en len samt rund smak av choklad med en söt doft av kakao.

Det är både smidigt och lätt att blanda sin egen likör och processen går förhållandevis snabbt. Det är på så sätt en okomplicerad typ av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs heller ingen avancerad utrustning. Resultatet av att producera sockerfri likör är otrolig eftersom det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen bara vill ha likör med smak av White Cacao i avsaknad av bismaker ska mixa essensen med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer ha en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha extra stark likör kan man med fördel blanda essensen ihop med vodka. Skulle man ändå mixa essensen med någon typ av redan smaksatt sprit får man räkna med konkurrerande smaker, men det är definitivt inte uteslutet att man på så sätt kan påträffa fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är omtalad för sin karaktäristiska sötma.? Det finns flera skäl till varför det är bra med sockerfri likör. Främst är det ett enastående alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet framställdes men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel i Europa. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket lämpar sig utmärkt för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så för den skull lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det hastigt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ner. På så sätt hålls kroppens sockernivå jämn med tanke på att ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, eller så kan den användas till att blanda drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som innehåller White Cacao.

Att mixa den sockerfria essensen går till på så sätt att man häller i den i en innehållslös flaska som rymmer 75 cl. Därpå häller man i tre fjärdedelar valfri alkohol och skakar flaskan redigt. Den återstående mängden av spriten ska sedan hällas i och skakas ordentligt ytterligare en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören med detsamma utan den bör helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga sätt. Det resulterar i att likören blir ännu mer godare samt ännu mer smakrik.

Då och då kanske man bara vill blanda till ett smakprov. Då går det bra att blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.