Kan man dra allt socker över en kam?

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött och energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker som bit- eller strösocker.

Det finns många olika sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte hälsosamt. hur påverkas amning av bantning

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ungefär 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många olika namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men har endast ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Inga kalorier samt inget GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och äger samma granulering som strösocker.

Finns naturligt i päron, meloner och svamp med mera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, helt kolhydratfria, ger endast sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger endast sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp omgående i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej en laxerande verkan vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.