Vad bör man tänka på inför renoveringen av huset?

Att renovera hus är för många en dröm. Det är dock inte jämt det blir som man har tänkt sig, och ibland är anledningen till varför man renoverar inte den man kunde önska. Fukt och mögel kan till exempel ställa till med enorma problem som till sist kräver att man renoverar hela huset därför att bli av med det och kan bo i huset själv, då det har gått så långt att det inte enbart räcker med sanering.

Ett grundläggande råd när man funderar på att renovera sitt hus är att slå sig ner ner och fundera över hur omfattande renoveringen ska vara. Det kan ju röra sig från allt mellan att tapetsera eller måla om till att riva upp hela huset och praktiskt taget ersätta hela inredningen.

Hur mycket tid, kraft och kapital är man beredd att lägga ner? Om man inte känner att man klarar av det man ska göra eller har nog med tid är det bättre att anlita en hantverkare än att kämpa sig blodig över något som eventuellt ändå inte blir bra. Det är bra att fundera på, speciellt i dagens samhälle där hemmafixaren har nått en form av guldålder. Klicka här för ytterligare info

Det finns otroliga mängder saker som säljs av ett allt ökande antal återförsäljare för byggmaterial. Program på tv som visar hur mycket man kan göra själv går omlott varandra. Det är ibland klokt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv vad man behöver, ifall det är vettigt att uträtta det själv och om det faktiskt är vad man vill ha?

Vid varje renovering krävs verktyg, bortsett från allt material man ska använda. Om man vill så finns det mesta hos olika företag, men man ska helst fråga sig innan man spenderar flera tusen kronor på saker som man antagligen bara behöver till en detalj och som man senare inte kommer att ha någon användning av. Många firmor hyr ut maskiner, så som sågar och golvslipar, vilket kan vara en god idé att undersöka.

När man bygger om och renoverar är det angeläget att man inte låter material ligga kvar på byggarbetsplatsen eftersom det är en tillväxtzon för mögel och annan mikrobiell påväxt. Om man renoverar på grund av just mögel eller fuktskador så är det väldigt betydelsefullt att man ser över ventilationen eftersom det annars är hög risk för att möglet kommer åter.

Om mögelangreppet är så omfattande att man inte kan vistas i huset förrän det har ordnats så kan man ansöka om att erhålla bidrag. Mögelsanering genom renovering och på så sätt byta allt det angripna materialet är det absolut bästa sättet att bli kvitt med inte endast mögelsvamparna utan också deras sporer och mykotoxiner, vilka annars kan finnas kvar efter en sanering och fortskrida orsaka symptom.

När man renoverar själv är det bra att ha gott om tid och att se det som ett fritidsintresse snarare än ett måste. Då kan man ta det lugnt i valet av material och hitta till exempel ett perfekt kakel till badrummet eller precis rätt beslag för köksluckorna. Det är då bra att fundera på att inte börja riva i allt utan arbeta successivt – på så vis kan man leva och bo i huset på samma gång som man renoverar.

Det finns en massa komponenter att tänka på då man talar om att renovera hus, men framförallt bör man tänka på att det ska vara något som är roligt och som man vill uträtta – då blir resultatet garanterat mycket bättre! Glöm inte att skydda slutresultatet med hjälp av Tvärstopp
.