Vad bör man fundera på när huset ska målas

Det är inte alltid helt lätt att måla hus trots att det kan förefalla så. Det är ett par saker man ska fundera på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte bara färg utan framför allt färgkvalitet är självklart det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man utför i en handvändning. Men ifall man till det lägger till hur fantastiskt vackert ett nymålat hus är, så är det närapå alltid värt mödan.

Färg till fasadmålning innefattar två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Förr var det oerhört typiskt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre fri från gifter.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men tyvärr leder det vanligtvis till att svartmögel och alger snart ges grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Detta kan uppträda efter endast några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att tvätta med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns ingenting bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast två möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad bör man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av exempelvis alkyd- eller linolja anses äga väldigt god duglighet att tränga in i träet och ger då ett gott skydd mot vatten och fukt. De ger även fasaden en blank yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva alls, men däremot är de helt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg får en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så stor grad. I stort sett eftersöker man att få bort all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en mängd olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en robust stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man också utföra en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats utse färg och skrapat rent huset så är det enbart att sätta igång med det skojiga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla större ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl bli billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att vara medveten om i vilken ordning man ska måla allt, eftersträva en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Bör hela huset målas om i år, eller kanske halva nästa år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Skall man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det mycket roligare.

Har man genomfört alla förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir otroligt!