Ska man processa mossa i gräsmattan med mossrivare eller annan metod?

I kampen mot mossan så kan man till slut uppleva att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man betala för en mossrivare och lunka runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den bästa metoden och I synnerhet inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

mossa på stenplattor

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att välja bort rivaren är att den minsann kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren samt krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan ska man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser inte bra ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man tvingas sköta och laga för att det inte ska alstras fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt vederstygglig ut under åtskilliga säsongen framöver. Klicka Här och nu för mer information spridarramp.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därnäst så kan du gödsla och placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därpå skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha korrekt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du således vattna med järnsulfat två gånger per år för att uttömmande av med mossan.

Förena mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så stor skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att skapa en omgivning som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som tycker att det är roligt att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självklart fortskrida med detta. Men sanningen är troligen likväl den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett utbud av dessa produkter.