Så lyckas du eliminera mögel i badrummet

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och växer. I mjukfogar mellan badkar eller dusch samt vägg frodas mögel om det får vara lite fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel gillar just badrum är för att det bortsett från fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och därmed kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen stor hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel samt fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten och fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer även mögelproblemet att återvända snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt lätt att upptäcka. En del mögel, till exempel svartmögel växer förstås på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än endast att byta kakel.

Ifall man misstänker att man har drabbats av mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta hjälp av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan hitta mögel där en människas näsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel om man har drabbats av fuktskador i golv och väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen lossnar. Få reda på mer här

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få bort mögel är att helt avlägsna det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Ifall detta inte är möjligt kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel bör man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett ifall man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Det gör man genom att ordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska även installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna behandla ytorna med Tvärstopp.

För att undvika fuktskador samt mögel ska man se till så att badrummet är fräscht, det innebär frekvent städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel avsevärt!