Om du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Mögel i badrum är ett vanligt bekymmer. Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel och övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett typiskt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är därtill ofta varma och fuktiga, då de nyttjas just till att ta varma duschar och bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena samt vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och motbjudande. Detta kan uppstå innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att tillväxa. Det kan inträffa ifall man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar samt lufta efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Ifall man därtill har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel eller fogar så kan det resultera i att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det finnas en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man bör uträtta är att ta reda på var möglet finns. Om man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera och markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man tvättar med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att få bort möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock enbart död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är även fläckarna väldigt besvärliga att få bort. Klicka för mer info

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det viktigt att se över anledningarna och eliminera risken för att drabbas av mögel igen. Det bör förekomma bra ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht samt torrt för att undgå mögel i badrum.