Kan man nyttja mossa GTI och tak GTI på samma sätt?

Nuförtiden så är det flera som har en aning koll på järnvitriol eller järnsulfat som man också kan säga. Detta är ett medel som tar död på mossan och som kan användas på husets träpartier såväl som på gräsmattan. Men kan man använda mossa GTI och tak GTI på samma sätt? Svaret på frågan är både ja samt nej, det hela beror lite på vilken typ av järnsulfatprodukt som man väljer.

mossa på stenplattor

Järnvitriol till trä samt mossa GTI till gräsmattan

Till att börja med så kan det vara fint att vara medveten om att produkter som är till för att behandla trä vanligtvis kallas för järnvitriol och då och då med ytterligare en benämning. Detta är medel som kan göra mer än att få bukt med mossväxt då de även kan ge träpartiet en finare färg. Med mossa GTI samt tak GTI så är huvudsyftet att få bort mossa.

De här produkterna används ej på samma sätt vilket egentligen är ganska logiskt. Man kan ju inte ta sig fram över ett tak som man gör på gräsmattan och dessutom så krävs det lite andra egenskaper då man även behöver överlägga gräsets hälsa.

Se till att du handlar korrekt produkt

Även ifall det rent praktiskt kan vara så att man använder sig av järnsulfat och vatten och inget mer både för tak och gräs så finns det annat som kan påverka användarvänligheten. Betänk att en järnvitriol som är särskilt till för gräset kan komma i en smart dunk som ger automatisk blandning.

Ska man vattna gräsmattan med järnsulfat så kan det göra kraftig skillnad att använda sig av en produkt som är framtagen för detta. Att det därefter är så att man kanske sparar pengar på att själv blanda i en vattenkanna (100-200 gram järnsulfat till 10 L vatten) och vattna ut med spridarbom är en annan sak. För den som inte har något emot att lägga extra tid på detta så kanske det går lika bra att blanda med ett preparat som är till för taket.

Det finns järnvitriolprodukter som har tillsatser som är speciellt bra då man ska behandla en veranda, träfasad alternativt trävägg. Dessa ska man välja då det där med estetik är relevant. Mer detaljer: På denna sajten spridarramp.

God planering är mycket viktigt för en förtjusande gräsmatta och ett snyggt tak

Före du plockar fram den järnvitriol du har och börjar mixa med vatten för att förse järnsulfat till gräsmattan alternativt för att behandla taket mot mossa så ska du betänka hur du ska arbeta och när. Det finns årstider som är speciellt lämpade för att attackera mossan och därtill så kan det vara bra att repetera proceduren mer än en gång per år.

Börja med att lära dig mer om din gräsmatta och ditt tak för att komma fram till när samt hur du borde behandla. Först efter detta så kan du se dig om efter rätt mossa GTI alternativt tak GTI och köpa denna online alternativt i en normal affär. Med en bra plan så borde arbetet flyta på lätt och bra och du kan sedan se fram emot goda resultat samt en hemmiljö som är både sund och vacker.

Färdiga produkter är kolossalt dyra. Mossa GTI är 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter, i en begåvad ejektordunk man kopplar på vattenslangen. För omkring samma kostnad köper man en större ejektordunk och 25 kg järnsulfat på allt-fraktfritt.se.

Samma ejektordunk funkar till Bensaltensid och Fulstopp för tak och gångar. Bensaltensid är den aktiva ingrediensen i Tak GTI och Grönfri – men till en bråkdel av priset.